Eden izmed temeljnih konceptov, s katerim se ukvarja ajurveda, so doše.  Po ajurvedi se namreč življenjska energija manifestira v treh različnih oblikah, došah, ki se imenujejo Vata, Pitta in Kapha.

Vse so si med seboj enakovredne, nobena ni boljša ali slabša od druge, med seboj so zgolj različne. Vsak  posameznik v sebi nosi energije vseh treh doš, pri čemer navadno prevladujeta ena oziroma dve. Prav ta edinstvena kombinacija energij določa človekovo osnovno konstitucijo oz. Prakriti. Tekom življenja se lahko razmerje med došami spreminja glede na okolje, prehrano, sezono, starost in druge faktorje. V kolikor so trenutne doše v neravnovesju z osnovno naravo, to lahko vodi do poslabšanja zdravja in splošnega počutja.

Doše so, tako kot vse drugo v vesolju, sestavljene iz petih osnovnih elementov: etra, zraka, ognja, vode in zemlje, pri čemer vsako predstavljata (primarno) dva izmed njih.

Vata: eter in zrak

Pitta: ogenj in voda

Kapha: zemlja in voda

doša
doša
doša

Različne konstitucije

V osnovi ločimo med 7 različnimi konstitucijami, ki odločajo o posameznikovih telesnih in duševnih lastnostih:

  • Vata,
  • Pitta,
  • Kapha,
  • Vata-Pitta/Pitta-Vata,
  • Pitta-Kapha/Kapha-Pitta,
  • Vata-Kapha/Kapha-Pitta in
  • Vata-Pitta-Kapha.

Skozi življenje lahko zaradi zunanjih dejavnikov, naših navad in prehrane razvijemo neravnovesja, ki se odražajo na različne načine. Vata neravnovesje nastopi, ko je v telesu presežek Vata energije in se kaže kot strah, nemir, neprizemljenost, nespečnost, slaba cirkulacija, suha koža, zaprtost in pokajoči sklepi. Pitta neravnovesje povzroča presežek Pitte v telesu, ki se izraža kot jeza, ljubosumje, vnetja, povišana temperatura, zgaga, migrene, kožni izpuščaji in pretirana lakota ter mehko blato. Kapha neravnovesje je posledica presežka Kaphe. To vodi do pohlepa, posesivnosti, lenobe in pomanjkanja motivacije. Prav tako se kaže v počasni prebavi, zadrževanju vode v telesu in težavah z dihali.

Glede na to katera doša je v neravnovesju (lahko jih je več) moramo prilagoditi našo prehrano in navade.