Ajurveda daje izjemno velik poudarek pravilni prehrani in njenemu vplivu na telo. Le pravilno prebavljena hrana organizmu prinaša zdravje, energijo in vitalnost ter poskrbi za vsesplošno dobro počutje. Slaba prebava po drugi strani vodi do nastanka toksinov, ti pa posledično do slabega počutja ali celo bolezni. Za resnično razumevanje pomena pravilne izbire hrane, kombinacij in načina priprave je potrebno poznati kaj se zares dogaja potem, ko neko živilo vstopi v telo. Ajurveda lastnosti določenih živil in njihov vpliv na telo tako določa na podlagi treh kriterijev: okusa, temperature in post prebavnega efekta.

Okus ali Rasa

Prvi stik z nekim živilom je prek okusa. Ajurveda prepoznava 6 okusov; sladko, kislo, slano, grenko, pekoče in trpko. Vsako živilo ima točno določne okus in s tem specifičen učinek na telo. Več o okusih si lahko preberete tukaj. Okus je tesno povezan s post prebavnim efektom.

Temperatura ali Virya

Temperatura živila se nanaša na topel ali hladen občutek, ki ga le to pusti v ustih ali pa v želodcu. Če pozorno opazujete, lahko sami opazite kakšen učinek ima določena hrana na vas. Temperatura je zlasti pomembna pri izbiri živil v različnih letnih časih. Poleti se tako priporoča hrana, ki telo hladi, kot na primer avokado ali kumare, pozimi pa ravno obratno. Sladek, grenak in trpek okus telo hladijo, slan, kisel in pekoč pa telo grejejo.

Post prebavni efekt ali Vipaka

Zadnji učinek, ki ga ima živilo na telo imenujemo post prebavni učinek ali Vipaka, ki pove kako se hrana obnaša v črevesju. Vipaka tako vpliva na telesne izločke v obliki urina, blata in znoja. Sladka in slana živila imajo sladko Vipako, kisel okus ima kisel post prebavni efekt, medtem ko imajo pekoč, grenak in trpek okus vsi pekočo Vipako.

Zgoraj opisane lastnosti hrane povedo, kakšen vpliv imajo posamezna živila na telo, um in duha. Pomembne so tudi zaradi pravilnega kombiniranja živil med seboj in izbiro glede na sezono. Vendar pa tudi ajurveda nekaterih učinkov ne more razložiti. Prabhava ali nepredvidljiv učinek živila vnaša nekaj čarobnosti v to starodavno znanost. Ghee tako telo hladi, čeprav krepi prebavni ogenj, čokolada nas pomiri in osrečuje, čeprav njene lastnosti vznemirjajo doše, med telo greje, kljub temu da je sladek,  limete pa so hladne, kljub kislemu okusu. Nekaterih stvari se pač ne da razložiti, potrebno je zgolj verjeti. In to je tudi ena izmed zapovedi ajurvede.