Prvi stik z nekim živilom je prek njegovega okusa ali rase, ki igra v  ajurvedi eno izmed ključnih vlog pri tem, kakšen učinek ima določeno živilo na telo, um in duha. Ajurveda med seboj razlikuje šest okusov; sladko, slano, kislo, pekoče, trpko in grenko. Vsak okus ima drugačen vpliv na zdravje in vsesplošno dobro počutje. Da bi dosegli popolno harmonijo, je priporočljivo, da  vsak glavni obrok vključuje vseh šest okusov, razmerja med njimi pa so odvisna od posameznikove konstitucije. Precej preprosto, kajne?

Okus predstavlja veliko več kot zgolj občutek, ki ga živilo pusti v naših ustih. V sebi nosi tudi informacijo o energetskih lastnostih živil. Isto živilo ima lahko drugačen okus glede na to, kje je bilo pridelano, kako je bilo pripravljeno ali kako sveže je. Zaradi tega je izredno pomembno, da zares okusimo hrano ki jo uživamo. Okus namreč predstavlja doživetje, izkušnjo jedi. Da bi dosegli popolno harmonijo, ajurveda priporoča vključitev vseh šestih okusov v obrok, pri čemer se količine prilagajajo osebni konstituciji.

Okusi so sestavljeni iz 5 osnovnih elementov: etra, zraka, ognja, vode in zemlje. Pripisane so jim določene lastnosti ali gune. Posamezna živila v sebi nosijo več okusov, vendar en izmed njih ponavadi prevladuje.

Sladek okus (madhura) sestavljata elementa vode in zemlje. Od vseh šestih okusov je najbolj hranilen in prizemljujoč ter v zmernih količinah pripomore k dolgoživosti, moči in zdravim telesnim tkivom in tekočinam. Sladek okus pomirja Vato in Pitto, vendar dviguje Kapho, saj je hkrati težak in upočasnjuje prebavo. Prisoten je v sladkorju, medu, svežem in suhem sadju, vendar pa je velikokrat tudi manj zaznaven, kot morda deluje na prvi pogled. Tudi žita, kot so riž, ovseni kosmiči in pšenica so v prvi vrsti sladka. Več o sladkem okusu si lahko preberete tukaj.

Kisel okus (amla) je sestavljen iz elementov vode in ognja ter je po lastnostih lahek, vroč in masten zaradi česar vznemirja Pitto in Kapho.  Stimulira apetit in prebavo, vendar ga je potrebno uživati zmerno.  Kisel okus najdemo v fermentiranih izdelkih, kisu in citrusih. Več si lahko preberete tukaj.

Slan okus (lavana) predstavljata elementa zemlje in ognja. Zaradi njegove prizemljujoče in vlažilne narave je najbolj primeren za Vato, hkrati pa lahko ti dve lastnosti vznemirjata Pito in Kapho. Slan okus poudari druge okuse, stimulira prebavo in skrbi za ravnovesje elektrolitov. Vendar lahko v preveliki količini negativno vpliva na kri in krvni obtok ter kožo. Poleg soli, slan okus predstavljajo tudi alge, tamari, gomoljna zelena in črne olive. Več informacij o slanem okusu  tukaj.

zdrav prigrizek krekerji

Pekoč okus (katu) je med vsemi okusi najbolj vroč, kar je posledica elementov, ki ga sestavljata: ogenj in zrak. Zaradi tega od vseh okusov najbolj stimulira prebavo in prebavni ogenj, prebudi apetit, poskrbi za dober krvni pretok in izostri čute ter omogoči jasno razmišljanje, ki pa ob pretiravanju z uživanjem pekoče hrane lahko postane preveč kritično. Njegova vroča narava zelo hitro vznemiri Pitto, nasprotno pa pomirja Kapho. V prevelikih količinah tudi ni primeren za Vato, za katero je bolje, da ga kombinira s sladko, slano ali kislo hrano. Pekoč okus je prisoten predvsem v začimbah kot so čiliji, česen, ingver, črni poper in asafaetida. Več o njegovih lastnostih pa najdete tukaj.

Grenak okus (tikta) je med vsemi okusi najhladnejši in najlažji, sestavljata ga namreč elementa zraka in etra. Je tudi najbolj učinkovit pri čiščenju toksinov iz telesa. Preveč grenkih živil lahko izčrpa Vato, zato je zanjo potrebna zmernost. Grenak okus najdemo v temno zeleno listnati zelenjavi, kot so blitva, regrat, kodrolistni ohrovt, rukola pa tudi v radiču, kavi in kurkumi. Več o grenkem okusu si lahko preberete tukaj.

spomladanska zelenjava detoks raztrupljanje

Trpek okus (kashaya) predstavljata elementa zraka in zemlje in velja za hladnega, suhega in čvrstega. Zaradi tega je primeren za Pitto, ki jo hladi in Kapho, ki ji ustreza njegova suha narava. Vata naj bi ga uživala zmerno, saj jo lahko preveč izsuši. Podobno kot grenak okus, pa tudi trpka živila pripomorejo k čiščenju uma. Trpek okus vsebujejo kutine, granatna jabolka, kakiji, šparglji, stročji fižol, čičerika in kurkuma. Več o njegovih lastnostih najdete tukaj.

Pri izbiri živil in okusov, ki jih vključujemo v prehrano, moramo biti pozorni tako na našo osnovno konstitucijo (prakriti) kot na naše trenutne potrebe (vikriti). Ajurveda posveča veliko pozornost začimbam in zeliščem pri pripravi hrane, saj te preko okusa stimulirajo apetiti in s tem agni oziroma prebavni ogenj. Močan agni pa je ključen za vzdrževanje zdravja. Za dosego ravnovesja je tako potrebno posegati pretežno po okusih, ki so po lastnostih nasprotni lastnostim došičnega neravnovesja. Vato pomirjajo sladek, slan in kisel okus, Pitto sladek, grenek in trpek, Kapho pa grenek, pekoč in trpek okus.

MadhuraVita BIO muesliji za Vata ravnovesje, Pitta ravnovesje, Kapha ravnovesje in tridoša ravnovesje so skrbno pripravljene mešanice za doseganje došičnega ravnovesja, pri čemer smo posebno pozornost namenili vključitvi vseh šestih okusov. Vsaka mešanica vključuje premišljeno izbrane sestavine, ki pomirjujoče delujejo na posamezno došo in tako poleg dobrega okusa zagotavljajo tudi vsesplošno dobro počutje.