Sestava obroka oz. krožnika je povezana s tem, kakšna je naša osnovna konstitucija. Ajurveda opredeljuje tri osnovne življenjske energije oziroma doše: Vato, Pitto in Kapho. Te energije so prisotne v naravi, pa tudi v vsakem posamezniku, kjer se izražajo prek konstitucije.

Kadar so doše v ravnovesju z osnovno  konstitucijo smo vitalni, ustvarjalni in polni energije. Zato je še kako pomembno, da nas naše dnevne navade podpirajo. To kar dnevno vnašamo v telo prek hrane in drugih čutnih zaznav nas vzdržuje v ravnovesju ali pa ruši. Zato daje ajurveda tako velik poudarek pravilni prehrani. Za vse velja, da naj bo prehrana pestra in raznolika, kar dosežemo z uživanjem vseh šestih okusov. Vendar pa je razmerje med njimi odvisno od doše, ki jo poskušamo uravnovesiti oziroma od naše osnovne konstitucije. Poleg razmerja med okusi, pa je pomembno tudi razmerje  med različnimi skupinami živil, ki se znajdejo na našem krožniku.

Tipičen ajurvedski obrok sestavljajo žita, stročnice in zelenjava. Zaradi različnih lastnosti, ki jih pripisujemo posameznim došam, pa je razmerje med temi tremi živili različno za posamezne doše. Kakšna je uravnotežena sestava obroka oz. krožnika lahko ogledate spodaj. Za še večji blagodejni učinek živil na telo in dušo, pa lahko obrok postrežete na različno obarvanih krožnikih. Tudi barve namreč vplivajo na ravnovesje doš. Vati tako najbolj ustrezajo tople pastelne barve, Pitto bodo ohladile nežno zeleni in modri odtenki, Kaphi pa bodo najbolje dele poživljajoče rumene in oranžne barve.

Vata:
½ žita
¼ zelenjava
¼ stročnice

Pitta:
½ beljakovine
¼ zelenjava
¼ žita

Kapha:
½ zelenjava
¼ žita
¼ stročnice

sestava obroka vata
sestava obroka pitta
sestava obroka kapha