Verjetno ste že zasledili, da se česen in čebula v jogijski kuhinji ne uporabljata, saj naj bi razdražila in vznemirila um. Česen in čebula sta namreč po svoji naravi rajastični živili (več o energiji hrane si lahko preberete tukaj) in kot taka ne spadata v strogo satvično dieto, ki ji sledijo mnogi praktikanti joge ali drugi iskalci resnice.
Satvična živila in zelišča harmonizirajo telo, umirjajo um, ostrijo inteligenco, krepijo srčno energijo in nas povezujejo z našim bistvom.
Kljub temu, pa česen in čebula ostajata del uravnotežene ajurvedske prehrane. Zakaj je temu tako? Razlog za zmedo tiči v tem, da mnogi zamenjujejo jogo in ajurvedo, ki sta dve sicer sorodni, a kljub temu ločeni vedi.
Čeprav tudi ajurveda zagovarja kar se da satvično prehrano, pa hkrati upošteva tudi zdravilne lastnosti, ki jih ti dve živili vsebujeta. Ajurveda sama po sebi pravzaprav ne izključuje nobenega živila (niti mesa v določenih primerih), temveč na primerno prehrano gleda kot na celoto, odvisno od trenutnega stanja posameznika in okoliščin.