Izbira

Izdelki MadhuraVita so zasnovani na osnovi treh primernih energij oz. doš, kot jih pozna ajurveda, to so Vata, Pitta in Kapha. Te so prisotne tako v naravi, kot tudi v vsakem izmed nas.

Tridošični VPK khirji, ajurvedska začimbna kava in muesli tridoša ravnovesje so primerni za vse tipe posameznikov in obdobja v letu.

Muesliji Vata, Pitta in Kapha ravnovesje so prilagojeni različnim tipom posameznikov in trenutnim okoliščinam. Izberite ajurvedski muesli glede na:

Došo

oz. Vašo osnovno konstitucijo. Če želite izvedeti katera doša prevladuje v vas, vas vabimo k reševanju doša kviza.   

 

 

Letni čas:

 • Muesli Vata za jesen in začetek zime
 • Muesli Pitta za poletje
 • Muesli Kapha za pozno zimo in pomlad       

 

 

Vreme:

 • Muesli Vata za suhe, hladne in vetrovne dni
 • Muesli Pitta za sončne in tople dni
 • Muesli Kapha za mrzle in deževne dni     

            

Počutje

v danem trenutku:

 • Muesli Vata za moč in dvig energije in stabilnost
 • Muesli Pitta za osvežitev, ohladitev in pomiritev
 • Muesli Kapha za stimulacijo, jasne misli in osredotočenost

Priprava

Ajurveda posveča velik pomen pravilni pripravi in kombiniranju živil, zato smo tudi pri MadhuraVita posebno pozornost namenili prav temu. Vsi naši izdelki sledijo ajurvedskim napotkom kombiniranja sestavin s poudarkom na blagodejnih učinkih uporabljenih začimb.

Vključili smo tudi priporočila za pripravo naših mueslijev, khirjev in kave, ki vam pomagajo, da tudi vi sledite ajurvedskim načelom kombiniranja živil za kar najbolj harmonično kulinarično doživetje.

Ajurvedski pudingi – khirji

Ajurvedski pudingi oz. khirji so primerni za vse doše oz. tipe posameznikov, pri izboru sestavin pa smo posebno pozornost namenili tudi njihovi pripravi.

Vsi khirji vsebujejo sestavine, ki se lahko kombinirajo tako z mlekom kot rastlinskimi napitki. Za hiter in okusen zajtrk ali lahko sladico tako khir enostavno skuhajte v izbrani tekočini. Glede na vašo osebno konstitucijo priporočamo:

Vata

kravje mleko

rižev napitek

ovseni napitek

mandljev napitek

 

Pitta

kravje mleko

rižev napitek

ovseni napitek

mandljev napitek

 

Kapha

kozje mleko

mandljev napitek

 

 

 

Ajurvedski muesliji

Naši bio muesliji so posebej prilagojeni potrebam posamezne doše, glede na osebno konstitucijo, obdobje v letu, vreme in trenutno počutje. Več o tem, kako izbrati pravi muesli zase, si lahko preberete tukaj.

Muesliji Vata in Pitta ravnovesje se lepo ujamejo z:

 • riževim napitkom
 • ovsenim napitkom
 • mandljevim napitkom

Mueslije Kapha ravnovesje pa najbolje dopolnjuje mandljev napitek.

Muesliji tridoša ravnovesje so posebej zasnovani za vse doše, zaradi svoje sestave pa se dobro kombinirajo tako z mlekom, kot z vsemi rastlinskimi napitki. Za še večjo harmonijo in popolno došično ravnotežje pa se ravnajte zgornjih priporočilih za pripravo khirjev.

Mueslije lahko pripravite tudi s sveže stisnjenim sadnim sokom, vendar v tem primeru priporočamo, da jih v soku kuhate vsaj 5 minut. Ajurveda namreč odsvetuje kombiniranje svežega sadja in drugih živil.

Ajurvedska začimbna kava

Tudi ajurvedska začimbna kava s svojo posebno sestavo pomirja vse doše. Za 1 skodelico zmešajte 1 čajno žličko z 200 ml vode. Segrejte do vrenja,  nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte še 3 minute. Po želji vmešajte mleko ali rastlinski napitek. Glede na prevladujočo došo priporočamo uporabo kravjega mleka, ovsenega, riževega ali mandljevega napitka za Vato in Pitto ter uporabo kozjega mleka ali mandljevega napitka za Kapho.