Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije in je v uporabi že več kot pet tisoč let. V Indiji je ajurveda uradno priznana oblika zdravljenja in se uporablja  v številnih zdravstvenih centrih in bolnišnicah po državi. Njen vpliv se je po zaslugi številnih ajurvedskih zdravnikov razširil tudi na Zahod, kjer vedno več ljudi odkriva njeno vrednost.

Ime ajurveda je sestavljeno iz dveh sanskrtskih besed: ajur, ki pomeni življenje oz. dolgoživost in veda, ki, tako kot pri nas, označuje znanost. Ajurveda tako dobesedno pomeni vedo o življenju ali dolgoživosti. V svojem bistvu je ajurveda torej znanost o tem, kako ohraniti zdravje oziroma si ga povrniti s pomočjo pravilnega življenjskega sloga in prehrane.

Da bi odkrili kako vam ajurveda lahko pomaga, je potrebno najprej poznati njene osnovne principe. Po ajurvedi je vse v vesolju sestavljeno iz petih elementov: zraka, ognja, vode, etra in zemlje.

Teh pet elementov tvori tri osnovne energije oziroma doše, ki so prisotne v vsem in vseh.  Doše so poimenovane s sanskrtskimi besedami Vata, Pitta in Kapha. Prepoznamo jih lahko v različnih letnih časih, podnebjih, delih dneva, aktivnostih, prisotne pa so tudi v nas. Prav razmerje med tremi energijami določa lastnosti posameznika. Vsi v sebi nosimo vse tri aspekte, vendar v različnih razmerjih. Poleg tega je vsaka doša sestavljena iz vseh petih osnovnih elementov, pri čemer pa dva prevladujeta.

Elementa etra in zraka predstavljata princip Vate, ki ji se ji pripisuje lastnosti: suho, lahko, hladno, grobo, subtilno, mobilno, jasno. Pitta je energija vode in ognja, njene lastnosti pa so: vroče, ostro, lahko, tekoče, razširjajoče in mastno. Kapho pa sestavljata elementa vode in zemlje in je povezana z naslednjimi lastnostmi: težko, počasno, hladno, mastno, gladko, gosto, mehko, stabilno in lepljivo.

Vata, Pitta in Kapha imajo tako vsaka svoje določene lastnosti, ki izvirajo iz 20 kvalitet ali gun, ki nastopajo v parih. Pari predstavljajo osnovo koncepta, da enako povečuje enako in povzroča neravnovesje, medtem ko nasprotje prinaša harmonijo in ravnovesje. Tako kot sta za harmonijo nujno potrebni moška in ženska energija, tako je potrebno tudi uravnoteženje drugih lastnosti oziroma energij.

20 kvalitet:

težko-lahko

mastno-suho

statično-mobilno

sluzavo-grobo

veliko-fino

hladno-toplo

počasno-ostro

mehko-trdo

gosto-tekoče

zamegljeno-jasno

Vsak posameznik se rodi s točno določeno osnovno konstitucijo oziroma kombinacijo doš, imenovano prakriti, ki ostane skozi celotno življenje nespremenjena. Vendar pa vplivi iz okolja, prehrana in navade vplivajo na trenutno stanje doš v telesu, ki se imenuje vikriti.

Kadar doše niso usklajene z osnovno konstitucijo to pripelje do neravnovesja, ki lahko vodi do poslabšanja zdravja in počutja. Za povrnitev zdravja telesa, uma in duha je potrebno ponovno vzpostaviti ravnovesje med došami. To lahko dosežemo s pomočjo ustrezne prehrane in življenjskim slogom, ki zajema dnevno rutino, telesno vadbo, sproščanje in meditacijo. Pri tem je potrebno upoštevati že omenjeno načelo o uravnoteženju nasprotujočih si energij oziroma lastnosti. Osnova za življenju v harmoniji s samim sabo in naravo je torej razumevanje svoje osnovne  konstitucije. Več o posameznih došah si lahko preberete tukaj.