Kot izjemno hranilno živilo je mleko dobro predvsem za otroke, starostnike in tiste, ki se soočajo z izčrpanostjo. Mleko in mlečni izdelki se dobro ujamejo z žiti in začimbami, medtem ko kombinacije s svežim sadjem in oreščki (z izjemo mandljev) niso priporočljive. Mleko je namreč tudi težko in hladno in lahko povzroča nastanek sluzi, sploh če ga uživamo mrzlega. V izogib temu, ajurveda priporoča, da ga uporabljamo samo toplega ob dodatku začimb, kot npr. kardamom.
Pomembno je tudi kakšno mleko izberemo. V Indiji, od koder izhaja ajurveda velja krava za sveto žival, zato je tako mleko povsem drugačno od mleka pridelanega na farmah, kjer z živalmi ravnajo nehumano. Pitje slednjega ne prinaša nobenih koristi za zdravje. Če uživate mleko, izberite domače, nehomogenizirano mleko. Le tako vsebuje življenjsko energijo oz. Prano in blagodejno vpliva na telo.