Kako obvladati stres?

Zagotovo ste se tudi vi že kdaj v življenju občutili stres in neugodne učinke, ki jih prinaša – utrujenost, razdražljivost, pozabljivost, nespečnost, slabo počutje in oslabljen imunski sistem. Izpostavljenost stresu namreč poruši naše notranje ravnovesje oz. Homoestazo, kar vodi do opisanih težav. Na srečo obstajajo različni načini, kako lahko stres obvladamo.

Kaj točno je stres in kaj ga povzroča?

Najbolj pogosti stresorji oz. viri stresa so služba, finančne težave, pomanjkanje časa, prepiri v družini in podobno. Pri teh gre za psihološki stres, poznamo pa tudi stres, ki je posledica fizičnih dejavnikov, kot npr. nepravilna prehrana, alergeni, pomanjkanje spanja, premalo ali preveč ukvarjanja s športom, preveč ekstremne temperature in še bi lahko naštevali.

Ko se soočimo s stresom, tako fizičnim, kot psihičnim, telo doživi t.i. splošni prilagoditveni sindrom. Gre za tristopenjski odziv: alarm, upor in izčrpanost.

V prvi fazi se telo odzove na grožnjo in sprosti različne hormone, med drugim tudi adrenalin. V fazi upora se telo prilagaja in upira stresorju. Če je pri tem uspešno in je stresor premagan, se splošni prilagoditveni sindrom konča, v nasprotnem primeru nastopi tretja faza, ko posameznik nima več moči za prilagajanje in je najbolj dovzeten za razne bolezni. Ta faza je lahko dolgotrajna in oseba potrebuje počitek, da si opomore.

Kako si lahko pomagamo?

Na srečo obstajajo različni načini, kako si lahko pomagamo v stresnih situacijah. Najbolj pogosti načini za soočanje s stresom so meditacija, (zmerno) ukvarjanje s športom, predvsem jogo, preživljanje časa v naravi, pogovori in druženje s prijatelji, ukvarjanje s hobiji in še bi lahko naštevali.

Eden izmed najbolj učinkovitih načinov, in v zadnjih časih v svetu vedno bolj priljubljenih, je tudi uživanje adaptogenov. Adaptogeni so rastline, ki nam pomagajo, da se lažje soočamo z nepredvidljivimi situacijami in nam pomagajo pri odzivanju na stres ter okrevanju po njem. Delujejo tako, da spodbujajo zaščitni odziv telesa na stres in podaljšujejo fazo upora, ter hkrati s svojim stimulativnim učinkom zavirajo izčrpanost in nam pomagajo, da se telo hitreje vrne v uravnoteženo stanje oz. homeostazo.

zelišča mandala ajurveda

Ne samo, da nas adaptogeni ščitijo pred negativnimi učinki stresa, pomembno vlogo igrajo tudi pri premagovanju utrujenosti, izboljšanju mentalne funkcije, blaženju tesnobe, vzdrževanju močnega imunskega sistema, zagotavljanju vsesplošnega dobrega počutja in zaviranju staranja. Poleg tega podpirajo delovanje jeter, nadledvične žleze in prebavnega sistema ter uravnavajo hormone. Adaptogeni se že več sto let uporabljajo v ajurvedski ter drugih tradicionalnih medicinah, njihovi pozitivni učinki na telo pa so prepoznani tudi na Zahodu.

Vrste adaptogenov

Tulsi ali sveta bazilika

Tulsi ali sveta bazilika ima v Indiji prav posebno mesto, kar pove že njeno ime. Uporablja se tako v medicinske, kot v verske namene. Kot adaptogen pomaga pri izboljšanju razpoloženja in anksioznosti, na bolj duhovni ravni pa je povezana z občutki sreče in ravnovesja in naj bi uravnavala čakre. Učinkovita je tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja in visokega pritiska, kadar je ta povezan s stresom.

Opozorilo: Ne uporabljajte tulsija, če ste noseči ali želite zanositi, saj obstaja nekaj dokazov, da lahko zmanjšuje plodnost.

Vrtnica

Vrtnica s svojim prijetnim vonjem pomaga pri sproščanju, umiritvi in dvigu razpoloženja. Uporablja se za premagovanje občutkov žalosti, saj ima blag antidepresivni učinek. Lahko se uporablja v obliki dišave za prostor ali v obliki eteričnih olj v izdelkih za osebno nego, malo manj pa je razširjena njena uporaba v kulinariki. Njen cvetlični okus v jedi prinese pridih orienta, nje pri uporabi potrebna zmernost, saj je njena aroma izjemno močna.

Kurkuma

Kurkuma je prepoznana po svoji živo rumeni barvi in je nepogrešljiva sestavina indijske kuhinje. Vsebuje t.i. kurkumin, ki pomaga zmanjšati vnetja. Kurkuma je tako odlična izbira za vse, ki se soočajo z artritisom ali drugimi vnetnimi stanji, podpira pa tudi funkcijo jeter in zmanjšuje raven slabega holesterola v krvi. Zaradi svojih antioksidativnih lastnosti naj bi imela tudi pomembno vlogo pri zaščiti pred rakom. Za najboljši izkoristek, je kurkumo najbolje jemati v kombinaciji s črnim poprom, ki izboljšuje absorpcijo njene aktivne snovi, to je kurkumina.

Opozorilo: Kurkuma v večjih količinah redči kri, zato se v primeru jemanja zdravil za redčenje krvi (kot npr. Aspirina) posvetujte z zdravnikom. Prav tako ne uživajte kurkume vsaj tri dni pred operacijo.

Maca

Maca je gomolj, ki raste visoko v perujskih Andih, kjer so jo tradicionalno uporabljali kot zelenjavo. Maca je v zadnjih letih postala priljubljena kot superhrana, ki zagotavlja dvig energije, zato jo mnogi uživajo namesto kave. Drugi pozitivni učinki vključujejo uravnavanje hormonov, krvnega sladkorja in slabega holesterola. Ponavadi je na voljo v obliki prahu ali kapsul. Več si lahko preberete TUKAJ.

Opozorilo: Če maco uživate prvič, lahko občutite rahel občutek vrtoglavice, sploh, če jo vzamete na prazen želodec. Učinek izgine, ko se nanjo malce navadite.

Ašvaganda

Ašvaganda je ena izmed najbolj cenjenih zeli v ajurvedi. Uporablja se za lajšanje stresa in anksioznosti, dvig energije in izboljšanje koncentracije.  Njena posebnost je, da krepi telo in um, ne da bi ju hkrati pretirano stimulirala oz. razdražila. Uporablja se lahko pred spanjem, saj poskrbi za miren sen. Ašvaganda je tako kot nalašč za primere izčrpanosti, tako fizične kot psihične. Ob rednem uživanju znižuje raven sladkorja v krvi, blaži vnetja in podpira delovanje imunskega sistema. Zaradi tega je dobra izbira tudi za starejše. Njena uporaba izboljšuje tudi športno zmogljivost in mišično moč ter je tako lahko koristen prehranski dodatek za športnike. Več si lahko preberete TUKAJ.

Opozorilo: Priporočajo jo tudi posameznikom, ki trpijo zaradi zmanjšane funkcije ščitnice, vendar se je v tem primeru pred uporabo potrebno posvetovati z zdravnikom. Ne uporabljajte med nosečnostjo.

Šatavari

Šatavari je poznano kot zelišče za ženske, saj pomaga uravnavati hormonski sistem. Predvsem se shatavari uporablja za uravnavanje menstruacijskega ciklusa in izboljšanje plodnosti. Prav tako se uporablja v menopavzi saj blaži simptome pa tudi za lajšanje razdražljivega črevesja in presežka kisline v želodcu – gastritisa.

Opozorilo: Šatavari vsebuje fitoestrogene, zato naj bodo tisti z občutljivostjo na estrogen previdni pri uporabi.

Brahmi

Brahmi je poimenovanje, ki se uporablja za dve popolnoma različni zelišči, ki se sicer uporabljata za podoben namen, vendar imata različen okus in učinke na telo. Bacopa ima hladilen in izsuševalen učinek na telo, uporablja pa se za izboljšanje spomina in razjasnitev mislih v situacijah ko se soočamo s povečanim stresom in z njim povezano nesposobnostjo jasnega razmišljanja. Gotu kola po drugi strani telo ogreva. Prav tako kot Bacopa se uporablja za izboljšanja spomina in jasnosti, poleg izboljšanja mentalne funkcije pa pomaga tudi pri celjenju tkiv – lahko se uporablja kot mazilo za manjše ureznine.

Opozorilo: Ne uporabljajte Gotu kole, če ste noseči ali želite zanositi, saj obstaja nekaj dokazov, da lahko zmanjšuje plodnost.

Adaptogeni napitki za boljše počutje

Da bi vam pomagali pri premagovanju stresa in izboljšanju počutja, smo pri MadhuraVita zasnovali linijo adaptogenih napitkov, ki so namenjeni podpori telesu in umu v različnih situacijah. Poleg aktivnih sestavin jih odlikuje tudi prijeten okus, za katerega poskrbijo ajurvedske začimbe in druge izbrane sestavine bio kakovosti.

Glede na vaše specifične potrebe in želje lahko izbirate med tremi funkcionalnimi napitki:
BIO adaptogeni napitek Čarobni kakav
za moč in energijo
BIO adaptogeni napitek Rožnate sanje
za umiritev in sprostitev
BIO adaptogeni napitek Zlati eliksir
za podporo imunskemu sistemu