Kisel okus tvorita elementa zemlje in ognja. Slednji je tudi zaslužen za to, da ima kisel okus ogrevalen učinek na telo, njegova vipaka ali post prebavni efekt pa je prav tako kisel. Povezan je z lastnostmi kot so tekoče, lahko, mastno in vroče. Zaradi tega vznemirja Pitto in Kapho, pomirjujoče deluje le na Vato. Prisoten je v citrusih in nekaterem drugem sadju, fermentiranih izdelkih in kisu.

Kisel okus stimulira apetit in prebavo, tako da vpliva na povečano izločanje sline in prebavnih encimov. Pozitivno vpliva na delovanje jeter in žolčnika, kislo sadje pa ponavadi vsebuje tudi veliko vitamina C, ki je močan antioksidant. Kisel okus prebudi misli in zbere razpršeno energijo, na telo deluje poživljajoče in osvežilno.

Vendar pa ga je potrebno uživati zmerno, saj lahko povzroči izsušitev notranjih tkiv, izpuščaje, akne, luskavico, dermatitis in druge težave s kožo, pretirano žejo, zakisanost, zgago in celo ulcerozni kolitis, prav tako lahko povzroči večjo občutljivost oči, zob in ušes. Spodbudi lahko tudi pretirane občutka zavisti in ljubosumja.

Predvsem Pitta naj bi ta okus uživala v majhnih količinah, pri čemer je zanjo še najbolj priporočljivo uživanje indijske kosmulje, granatnih jabolk in limet, saj telo hladijo in znižujejo vnetja. Več o živilih, ki uravnavajo Pitta došo, si lahko preberete tukaj.