Pekoč okus sestavljata ogenj in zrak, zaradi svojih toplih, suhih, lahkih in ostrih lastnostih pa je zelo primeren za Kapho, medtem, ko te lastnosti v prevelikih količinah vznemirjajo Vato in Pitto.

Zaznaven je kot toplota oziroma vročina ob zaužitju določenega živila. Vsebujejo ga številna zelišča in začimbe ter je posledica aromatičnih olj in smol, ki stimulirajo živčne končiče na jeziku.

Pekoč okus telo ogreje, spodbuja prebavni ogenj in s tem prebavo, absorpcijo in izločanje, saj je tudi njegov post prebavni učinek pekoč. Pomemben je za izravnavanje presežka Kaphe v telesu, saj s svojo vročino in ostrino pomaga pri odstranjevanju ame in sluzi iz telesa, prav tako pomaga pri presnovi maščob. Spodbuja cirkulacijo in potenje, izločanje toksinov, čisti kri, znižuje holesterol in odpravlja blokade, tako telesne kot duševne. Povezan je z občutki navdušenja, jasnosti, koncentracije in vitalnosti.

Vendar pa lahko preveč vročine povzroči razdraženost, agresivnost, jezo, tekmovalnost in zavist, zato je potrebna zmernost. Pretirano uživanje pekočih jedi lahko vodi do notranjih vnetij, kožnih izpuščajev, zgage, zaprtja, diareje in kolitisa ter zmanjšane funkcije reproduktivnih organov. Vroča narava tega okusa sicer sprva pomirja Vato, vendar presežek vodi do prevelike izsušitve telesa, kar za to došo ni dobro. Izjemi sta ingver in (kuhan) česen, saj kljub prevladujočem pekočem okusu, pomirjata Vato, izboljšujeta prebavo in preprečujeta napihovanje. Podobno tudi Pitta, za katero sicer velja, da naj bi uživala zelo malo pekočih živil, lahko posega po cimetu, kuminu in komarčku, seveda zmerno.