Ajdova kaša z rozinami in tahinijem

Že naše babice so pripravljale sladke jedi iz ajdove kaše in suhega sadja ter oreškov. Tudi pri MadhuraVita se radi posladkamo s tem nepravim žitom, ki je ne samo okusno, ampak tudi izjemno hranljivo in z vitamini ter minerali bogato živilo. Vsebuje namreč tiamin, riboflavin ter druge vitamine B skupine, pa tudi železo, cink, magnezij, fosfor in selen, prav tako pa je odličen vir beljakovin.

Po ajurvedi ajda velja za suho in ogrevalno živilo, ki pomirja Kapho, dviguje pa Vato in Pitto. Zaradi teh lastnosti je še posebej primerna za pozni zimski čas in začetek pomladi, ki ju označujemo za Kapha obdobje oziroma za posameznike s presežkom Kaphe. Za ravnovesje vseh treh energij (Vate, Pitte in Kaphe) je pomembno, da uživamo živila, ki so po lastnostih nasprotna lastnostim doše, ki jo poskušamo uravnovesiti. Več o došah in njihovih lastnostih si lahko preberete tukaj.

Za okusen zimski zajtrk (ali večerjo) priporočamo ajdovo kašo skuhano v riževem ali ovsenem mleku z rozinami, cimetom in malce tahinija, ki poskrbi za modernejši pridih te sicer dobro poznane slovenske jedi, obenem pa uravnovesi vse tri doše.

Za 2 osebi

Ajdova kaša z rozinami in tahinijem

Ajdova kaša na ajurvedski način za sladko zimsko razvajanje, ki uravnovesi vse tri doše.

___________________________________________________________________________

Letni čas: Zima

Sezona po ajurvedi: Kapha

Doša: VPK

2 minČas priprave

15 minČas kuhanja/pečenja

17 minSkupni čas

Recipe Image

Sestavine

  • 2/3 skodelice ajdove kaše
  • ¾ čž cejlonskega cimeta
  • 2 skodelici riževega mleka
  • 2 žlici rozin
  • 2 žlici temnega tahinija

Priprava

  1. Ajdovo kašo stresemo na cedilo in operemo pod tekočo vodo. Na enak način operemo tudi rozine. Nato kašo in rozine stresemo v primerno veliko kozico in zalijemo z riževim mlekom in začinimo s cimetom.
  2. Segrevamo do vrenja, nato temperaturo znižamo na srednjo in kuhamo 15 minut, da ajdova zrna vpijejo večino tekočine.
  3. Vmešamo tahini in uživamo.
7.8.1.2
3
https://madhuravita.si/recipe/ajdova-kasa-z-rozinami-in-tahinijem/