Bučna tortica brez sladkorja
Ajurveda uči o šestih okusih, ki naj jih vključuje naša vsakodnevna prehrana. Tisti, ki ga povezujemo z ljubeznijo, toplino in srečo je sladek okus, oz. madhura, zato se ob posebnih priložnostih ponavadi veselimo ob sladkih dobrotah. Tudi nam je ta okus izredno ljub, zato ga tudi nosimo v imenu. Ob pravilni uporabi lahko sladek okus našemu zdravju, tako telesnemu kot duševnemu prinese mnogo koristi, zato se mu nikar popolnoma ne odpovejte!
Jesensko navdihnjena tortica za vihravo Vata obdobje vsebuje samo najboljše kar nam ponuja ta živobarvni letni čas. Jesen je lahko prav čarobna, sploh ko nas narava razveseli z lepimi, sončnimi dnevi in se krošnje dreves odenejo v razkošno paleto barv. To je tudi čas, ko lahko uživamo v prenekaterih domačih pridelkih, mednje zagotovo spadajo tudi buče vseh vrst. Da bi sledili naravnemu ritmu in kuhali čim bolj sezonsko, kot uči ajurveda, smo za tokratno sladico tudi mi uporabili prav buče. Za boljši okus in lažjo prebavo smo dodali še dobro merico začimb in poskrbeli, da uporabljene sestavine pomirjajo nemirno energijo Vate, ki v tem času prevladuje v naravi. Za sladkanje brez kančka slabe vesti, smo uporabili zgolj naravna sladila.
MadhuraVita
Za 1 majhno tortico*
Jesensko navdihnjena tortica polnega okusa, a brez sladkorja za posebne priložnosti (ali pa kar tako). ____________________________________________________________________________
Letni čas: Jesen
Sezona po ajurvedi: Vata
Doša: VP, K zmerno
30 minČas priprave
25 minČas kuhanja/pečenja
55 minSkupni čas

Sestavine
- 1 skodelica pirine polnozrnate moke (140 g)
- 1 čž** cimeta
- 1 čž** pimenta
- ½ čž** mletih klinčkov
- ¾ čž** sode bikarbone
- ¾ skodelice olupljene in na koščke narezane muškatne buče (125 g)
- 5-6 medjool datljev
- ¼ skodelice črnih rozin (40 g)
- 2 žlici kokosovega olja (30 ml)
- ¼ skodelice gazirane vode (30 ml)
- Sladka smetana ali kokosova smetana
- Nalistani mandlji
- Med (najboljši je akacijev ali lipov) ali javorjev sirup
- Cimet
Priprava
- Bučo olupimo in narežemo na majhne kocke (skupaj naj bi dobili približno ¾ skodelice na koščke narezane buče). Skuhamo jo v majhni količini vode, da se zmehča. Za to bomo potrebovali približno 15 minut.
- Medtem, ko se buča kuha, operemo (in razkoščičimo) datlje ter rozine in jih namočimo v vroči vodi.
- Ko je buča kuhana jo, skupaj z datlji, kokosovim oljem in ½ skodelice tekočine (če nam je ostalo kaj vode v kateri smo namakali suho sadje, uporabimo kar to) zmiksamo v gladko zmes in postavimo na stran.
- V večji posodi zmešamo moko, sodo bikarbono in začimbe. Dodamo bučno zmes, odcejene rozine in dobro premešamo. Tik pred koncem primešamo še gazirano vodo.
- Nadevamo v namaščen in pomokan pekač ter pečemo na 180°C, 20-25 minut, oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, nima ostankov nepečenega testa.
- Ko je testo pečeno ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se 10 minut ohlaja v pekaču. Nato ga zvrnemo na servirni krožnik in počakamo, da se popolnoma ohladi preden ga premažemo s smetano.
- Ob straneh ga okrasimo z nalistanimi mandlji, prelijemo z medom in posujemo s cimetom.
Opombe
*Za majhen pekač v obliki srca. Za okrogel pekač premera 24 cm je potrebno količine podvojiti.
**V receptu so uporabljene zravnane čajne žličke.