Čokoladno limetina tortica

Recept za poletno razvajanje 🙂 

Poletje je čas, ko v naravi prevladuje Pitta, zato naj bi v tem času jedli več hladilnih živil, kot so na primer ovseni kosmiči, avokado, limete in kardamom, ki smo jih uporabili tudi v tem receptu. In čeprav čokolada (in kakav) na telo delujeta ogrevalno, druge uporabljene sestavine poskrbijo, da je celoten učinek na telo še vedno hladilen in osvežujoč.

Za 1 manjši pekač (premer 16 cm)

Čokoladno limetina tortica

Recept za poletno razvajanje po ajurvedsko. _______________________________________________________________________________________ Letni čas: Poletje

Sezona po ajurvedi: Pitta

Doše: VP, K zmerno

20 minČas priprave

20 minČas kuhanja/pečenja

40 minSkupni čas

Recipe Image

Sestavine

    Biskvit
  • ½ skodelice pirine polnozrnate moke
  • 1 zvrhana žlica kakava v prahu
  • 1 zvrhana žlica ovsene moke (ali zmletih ovsenih kosmičev)
  • ½ čž kardamoma v prahu
  • ¼ čž sode bikarbone
  • Ščep soli
  • 1/2 žlice zmletih chia semen
  • 3 žlice javorjevega sirupa
  • 1 žlica tekočega kokosovega olja
  • ¾ skodelice ovsenega mleka
  • 1 bio limeta
  • Čokoladno limetina krema
  • ½ srednje velikega avokada
  • 1 bio limeta (ki smo jo uporabili že pri biskvitu)
  • 40 g čokolade s 70% kakava
  • ¼ skodelice ovsenega mleka

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180°C in namastimo manjši pekač - okrogel premera 16 cm ali v obliki srca.
  2. Limeto dobro operemo s krtačko, da odstranimo morebitno umazanijo na lupini. Naribamo lupinico in iztisnemo sok. Oboje postavimo na stran za kasnejšo uporabo.
  3. Chia semena zmeljemo v kavnem mlinčku in jih pomešamo z ovsenim mlekom, javorjevim sirupom ter kokosovim oljem ter pustimo 5 minut.
  4. Medtem v veliki skledi zmešamo pirino in ovseno moko, kakav v prahu, sodo bikarbono, sol in kardamom.
  5. Nato v suhe sestavine vlijemo mešanico chia semen, ovsenega mleka in olja ter dobro premešamo. Dobimo gosto zmes. Dodamo 1 žlico limetinega soka, ostalo prihranimo za kremo.
  6. Zmes nadevamo v namaščen pekač. Pečemo 20 minut na 180°C.
  7. Ko se biskvit peče pripravimo kremo. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Avokado skupaj s preostalim limetinim sokom in lupinico ter ovsenim mlekom s paličnim mešalnikom spasiramo v zmeljemo v gladko zmes. Dodamo stopljeno čokolado in dobro premešamo. Ohladimo.
  8. Ko se biskvit ohladi, ga premažemo s kremo in postrežemo.
7.8.1.2
17
https://madhuravita.si/recipe/cokoladno-limetina-tortica/