Čokoladno limetina tortica
Recept za poletno razvajanje 🙂
Poletje je čas, ko v naravi prevladuje Pitta, zato naj bi v tem času jedli več hladilnih živil, kot so na primer ovseni kosmiči, avokado, limete in kardamom, ki smo jih uporabili tudi v tem receptu. In čeprav čokolada (in kakav) na telo delujeta ogrevalno, druge uporabljene sestavine poskrbijo, da je celoten učinek na telo še vedno hladilen in osvežujoč.
MadhuraVita
Za 1 manjši pekač (premer 16 cm)
Recept za poletno razvajanje po ajurvedsko. _______________________________________________________________________________________ Letni čas: Poletje
Sezona po ajurvedi: Pitta
Doše: VP, K zmerno
20 minČas priprave
20 minČas kuhanja/pečenja
40 minSkupni čas

Sestavine
- ½ skodelice pirine polnozrnate moke
- 1 zvrhana žlica kakava v prahu
- 1 zvrhana žlica ovsene moke (ali zmletih ovsenih kosmičev)
- ½ čž kardamoma v prahu
- ¼ čž sode bikarbone
- Ščep soli
- 1/2 žlice zmletih chia semen
- 3 žlice javorjevega sirupa
- 1 žlica tekočega kokosovega olja
- ¾ skodelice ovsenega mleka
- 1 bio limeta
- ½ srednje velikega avokada
- 1 bio limeta (ki smo jo uporabili že pri biskvitu)
- 40 g čokolade s 70% kakava
- ¼ skodelice ovsenega mleka
Priprava
- Pečico segrejemo na 180°C in namastimo manjši pekač - okrogel premera 16 cm ali v obliki srca.
- Limeto dobro operemo s krtačko, da odstranimo morebitno umazanijo na lupini. Naribamo lupinico in iztisnemo sok. Oboje postavimo na stran za kasnejšo uporabo.
- Chia semena zmeljemo v kavnem mlinčku in jih pomešamo z ovsenim mlekom, javorjevim sirupom ter kokosovim oljem ter pustimo 5 minut.
- Medtem v veliki skledi zmešamo pirino in ovseno moko, kakav v prahu, sodo bikarbono, sol in kardamom.
- Nato v suhe sestavine vlijemo mešanico chia semen, ovsenega mleka in olja ter dobro premešamo. Dobimo gosto zmes. Dodamo 1 žlico limetinega soka, ostalo prihranimo za kremo.
- Zmes nadevamo v namaščen pekač. Pečemo 20 minut na 180°C.
- Ko se biskvit peče pripravimo kremo. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Avokado skupaj s preostalim limetinim sokom in lupinico ter ovsenim mlekom s paličnim mešalnikom spasiramo v zmeljemo v gladko zmes. Dodamo stopljeno čokolado in dobro premešamo. Ohladimo.
- Ko se biskvit ohladi, ga premažemo s kremo in postrežemo.