Grahovi žepki

Grahovi žepki so odličen prigrizek za na pot ali piknik, ki vas ne bo razočaral. Poleg praktične oblike jih odlikuje tudi visoka hranilna vrednost.  Grah je namreč bogat z beljakovinami, vsebuje pa tudi velike količine cinka in vitaminov B, še posebej B1, ki skrbi za zdravo živčevje. Vsebuje enkratno kombinacijo beljakovin in nukleinskih kislin, ki skupaj vplivata na telesno in mentalno svežino. Deluje pomlajevalno in anabolično, pospešuje presnovo, krepi lase in vezivna tkiva ter izboljšuje vid.

Tile grahovi žepki so kot nalašč za pozno pomlad in začetek poletja: uravnavajo Kapho, dodatek mete pa pomirja tudi Pitto. Tisti s prevladujočo Vata konstitucijo naj dodajo nekaj gheeja ali olja in kuminovih semen, saj lahko grah zaradi svojih suhih lastnosti to došo nekoliko vznemiri.

Za 10 žepkov

Grahovi žepki

Tile grahovi žepki iz pečice so eden izmed naših najljubših prigrizkov za na piknik: enostavni za pripravo, pa še jemo jih lahko kar z rokami. ____________________________________________________________________________

Letni čas: Pomlad, poletje

Sezona po Ajurvedi: Kapha, Pitta

Doše: P,K, V zmerno

15 minČas priprave

25 minČas kuhanja/pečenja

40 minSkupni čas

Recipe Image

Sestavine

    Testo
  • 1 in 2/3 skodelice (250 g) pirine polnozrnate moke
  • 1/3 skodelice in 1 žlica (100 ml) vode
  • ¼ skodelice (60 ml) sončničnega olja ali olja grozdnih pešk
  • ½ čž soli
  • ¼ čž kurkume
  • ½ čž kumine
  • ½ čž ajvana
  • Nadev
  • 200 g graha
  • Pol šopka bazilike
  • Pol šopka mete
  • ½ čž soli

Priprava

  1. V veliki skledi zmešamo moko, sol in začimbe. Dodamo olje in ga z vilicami vmešamo v moko, dokler ne dobimo drobtinam podobno teksturo. Dodamo vodo in testo na hitro pregnetemo (Po potrebi dodamo še žlico ali dve vode). Pokrijemo s kuhinjskim prtičem in postavimo na hladno mesto za pol ure.
  2. Medtem pripravimo nadev. Grah skuhamo v osoljeni vodi, približno 15 minut. Ko je mehek, vodo odlijemo in grah speremo pod mrzlo vodo, da ga ohladimo. Z vilicami ga delno pretlačimo, tako da dobimo neenakomerno zmes. Baziliko in meto na drobno narežemo ter ju vmešamo v grahovo zmes.
  3. Sedaj se lahko lotimo priprave žepkov. Testo razdelimo na 5 enakih delov. Vsakega na tanko razvaljamo in izrežemo krog premera 12 cm. Krog prerežemo po polovici, tako da dobimo dva enaka polkroga. Ravni stranici namažemo z vodo in stisnemo skupaj, da dobimo stožec. Vanj damo žličko in pol grahovega nadeva, nato pa skupaj stisnemo še preostali stranici. Spet si pomagamo z vodo. S prsti oblikujemo rob, tako da izmenično zapognemo testo prosti sredini.
  4. Žepke položimo na pekač obložen s peki papirjem in pečemo 20 - 25 minut na 180*C.
  5. Žepke lahko tudi skuhamo na pari. Pri tem spodnjo stran žepkov namastimo, da se ne primejo na posodo, nato pa jih kuhamo 10 -12 minut. Po vrhu jih prelijemo s stopljenim gheejem.
7.8.1.2
22
https://madhuravita.si/recipe/grahovi-zepki/