Hibiskusov sladoled z vrtnico in ašvagando

Sladoled je zagotovo najbolj priljubljena poletna sladica, ki pa lahko zaradi svojih sestavin povzroči neravnovesja. To velja predvsem za sladoled na osnovi mleka z veliko dodanega rafiniranega sladkorja, ki vznemirjajo tako Kapho kot Vato in vodijo do nastanka toksinov v telesu. Seveda pa to ne pomeni, da bi se mogli sladoledu popolnoma odpovedati. Povsem preprosto lahko zdrav sladoled pripravimo kar doma.

Hibiskus je prava superhrana za poletne dni, saj posebej blagodejno vpliva na Pitta došo, ki prevladuje v tem času. V kombinaciji z vrtnico se odlično obnese tudi v sladoledu, kjer poskrbi za prijeten sladko-kiselkast okus, poleg tega pa ne pomirja samo našega pregretega telesa, temveč tudi um, zahvaljujoč dodatku ašvagande.

Za 3 porcije

Hibiskusov sladoled z vrtnico in ašvagando

Okusen sladoled očarljive rožnate barve za ohladitev in vzpostavitev notranjega ravnovesja v vročih poletnih dneh.

__________________________

Letni čas: poletje

Sezona po ajurvedi: Pitta

Doše: VP, K zmerno

30 minČas priprave

60 minČas kuhanja/pečenja

1 hr, 30 Skupni čas

Recipe Image

Sestavine

  • 3/4 skodelice ovsenega mleka
  • 20-30 g BIO Adaptogenega napitka Rožnate sanje
  • 400 ml gostega kokosovega mleka (1 pločevinka)*
  • 1/4 skodelice javorjevega sirupa

Priprava

  1. V posodi zmešamo prašek za adaptogeni napitek in ovseno mleko. Pazimo, da ne nastanejo grudice. Med stalnim mešanjem segrejemo do vrenja, nato kuhamo še 2 minuti, da se zmes nekoliko zgosti.
  2. Odstavimo, vmešamo kokosovo mleko in javorjev sirup.
  3. Ohladimo na sobno temperaturo, nato prestavimo v hladilnik za 2-3 ure.
  4. Ohlajeno zmes vlijemo v strojček za sladoled in pustimo delovati cca. 45 minut.
  5. Sladoled bo v tej fazi precej mehke konsistence. Po želji ga lahko za 1-2 uri prestavimo v zmrzovalnik, da se še nekoliko strdi.
  6. Če nimamo stojčka za sladoled, zmes vlijemo v posodico in jo postavimo v zmrzovalnik. Vsako uro premešamo z vilicami, da ne nastanejo kristalčki. Celoten postopek ponavadi traja cca. 5-6 ur.

Opombe

*Uporabite kokosovo mleko z vsaj 60% kokosa, brez aditivov. Sladoled je najboljše uživati še isto dan. če je v zamrzovalniku dalj časa se popolnoma strdi. V tem primeru, ga pred postrežbo pustimo na kuhinjskem pultu približno pol ure, da se nekoliko zmehča.

7.8.1.2
30
https://madhuravita.si/recipe/hibiskusov-sladoled-z-vrtnico-in-asvagando/