Orehova potica

Nepogrešljiv del vsakih praznikov je zagotovo orehova potica, vendar pa je ta tradicionalna sladica za marsikoga precej težko prebavljiva in lahko »obleži« v želodcu. A le nekaj preprostih trikov pri pripravi in tudi tisti z bolj občutljivim trebuščkom bodo lahko uživali v tej slovenski klasiki! Več o tem, zakaj nam orehova potica lahko povzroča nelagodje, si preberite tukaj.

Za čim lažjo potičko smo v receptu izpustili mleko in jajca ter rafiniran sladkor, ki smo ga nadomestili z datljevo kremo. Kljub temu je potica precej bogata jed, zato naj jo Kapha uživa zmerno. Recept lahko pripravimo z maslom ali kokosovim oljem, tako da je potočka primerna tudi za vegane. Za popoln užitek kos potičke kombinirajte z MadhuraVita Ajurvedsko začimbno kavo.

Za 1 podolgovat pekač dolžine 30 cm

Orehova potica brez sladkorja

Recept za lahko orehovo potico, ki vam ne bo obležala na želodcu! Slastna potica brez dodanega sladkorja z vegansko različico. _________________________________________________________________________________ Letni čas: Jesen, zima

Sezona po ajurvedi: Vata

Doša: VP, K zmerno

2 hr, 30 Čas priprave

1 hrČas kuhanja/pečenja

3 hr, 30 Skupni čas

Recipe Image

Sestavine

    Datljeva krema
  • 250 g razkoščičenih datljev
  • 150 ml vode
  • Kvasec
  • 15 g moke
  • 30 ml rastlinskega napitka
  • 15 g svežega ali 5 g suhega kvasa
  • Testo
  • 300 g moke
  • 140 ml rastlinskega napitka*
  • 85 g datljeve kreme
  • 2 čž (6 g) mletega indiskega trpotca** (+ 50 ml vode)
  • 1 čž soli
  • 25 g kokosovega olja ali 30 g masla
  • Nadev
  • 300 g orehov
  • preostanek datljeve kreme
  • 150 ml rastlinskega napitka
  • 15 g kakava v prahu
  • 1 čž cimeta
  • Lupinica bio pomaranče
  • Rozine*** – po želji

Priprava

  1. Najprej pripravimo kvasec. Kvas zmešamo s 15 g moke in 30 ml rastlinskega napitka ter postavimo na toplo, da vzhaja.
  2. Medtem pripravimo datljevo kremo tako, da datlje skupaj z vodo s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko pasto.
  3. Indisjki trpotec zmešamo z vodo, da dobimo gosto, želatinasto zmes.
  4. Za testo nato v veliki skledi zmešamo moko in sol. Ko je kvasec vzhajan, ga skupaj z datljevo kremo, indijskim trpotcem in mlačnim rastlinskim napitkom dodamo suhim sestavinam. Testo gnetemo toliko časa, da ni več vidnih suhih sledov moke.
  5. Nato v testo vgnetemo še kokosovo olje (v trdi obliki) ali maslo. Gnetemo približno 10 minut, da dobimo voljno, elastično testo.
  6. Testo položimo v namaščeno skledo ter pokrijemo z vlažno krpo. Pustimo da vzhaja približno 1 uro, oziroma dokler ne naraste na dvojno velikost.
  7. Medtem pripravimo nadev. Orehe zmeljemo (pred tem priporočamo, da jih operete v vroči vodi) ter zmešamo skupaj s preostalo datljevo pasto, kakavom v prahu in rastlinskim napitkom. Masa mora biti mazava.
  8. Ko je testo vzhajalo, ga na rahlo pomokanem prtu razvaljamo na pol cm debelo ter namažemo z nadevom. Po želji potresemo s predhodno namočenimi rozinami.
  9. Zvijemo ter preložimo v namaščen in pomokan pekač, prekrijemo z vlažno krpo ter ponovno pustimo, da vzhaja, približno eno uro, oziroma dokler se volumen ne podvoji.
  10. Ko je testo že skoraj dovolj vzhajano, vklopimo pečico na 180*C, da se segreje. Vzhajano potičko pečemo na tej temperaturi 60 min.
  11. Ko je pečena, jo pustimo, da se 10 minut ohlaja v pekaču, nato jo prevrnemo na rešetko, da se popolnoma ohladi.

Opombe

* Priporočamo uporabo riževega, ovsenega ali mandljevega mleka za Vato in Pitto ter uporabo mandljevega mleka za Kapho. Uporabljen napitek nekoliko vpliva na končno sladkost potičke - če ste bolj sladkosnedi posezite po riževem napitku.

** Indijski trpotec lahko izpustite, vendar se potica nekoliko hitreje izsuši.

*** Če boste uporabili rozine, jih predhodno čez noč namočite v skodelici vode.

7.8.1.2
8
https://ajurvita.si/recipe/orehova-potica/