Orehova potica

Tudi vi po potici občutite težo v želodcu? Od zdaj naprej se vam ni več potrebno odrekati tej slastni domači dobroti! Predstavljamo recept za zdravo orehovo potico, po kateri se boste počutili lahki in zadovoljni.

Prazniki so že skoraj tu in nepogrešljiv del njih je vsekakor tudi orehova potica. Vendar pa je ta za marsikoga precej težko prebavljiva in »obleži« v želodcu, zaradi česar so prazniki zagotovo manj prijetni. A le nekaj preprostih trikov pri pripravi in tudi tisti z bolj občutljivim trebuščkom bodo lahko uživali v tej slovenski klasiki! Več o tem, zakaj nam orehova potica lahko povzroča nelagodje si lahko preberete tukaj.

Za čim lažjo potičko, smo v receptu izpustili mleko in jajca ter rafiniran sladkor, ki smo ga nadomestili z datljevo kremo. Kljub temu je potica precej bogata jed, zato naj jo Kapha uživa zmerno. Recept lahko pripravimo z maslom ali kokosovim oljem, tako da je potočka primerna tudi za vegane. Za popoln užitek, kos potičke kombinirajte z MadhuraVita Ajurvedsko začimbno kavo.

Za 1 podolgovat pekač dolžine 30 cm

Orehova potica brez sladkorja

Recept za lahko orehovo potico, ki vam ne bo obležala na želodcu! Slastna potica brez dodanega sladkorja z vegansko različico. _________________________________________________________________________________ Letni čas: Jesen, zima

Sezona po ajurvedi: Vata

Doša: VP, K zmerno

2 hr, 30 Čas priprave

1 hrČas kuhanja/pečenja

3 hr, 30 Skupni čas

Recipe Image

Sestavine

    Datljeva krema
  • 250 g razkoščičenih datljev
  • 150 ml vode
  • Kvasec
  • 15 g moke
  • 30 ml rastlinskega napitka
  • 15 g svežega ali 5 g suhega kvasa
  • Testo
  • 300 g moke
  • 140 ml rastlinskega napitka*
  • 85 g datljeve kreme
  • 2 čž (6 g) mletega indiskega trpotca** (+ 50 ml vode)
  • 1 čž soli
  • 25 g kokosovega olja ali 30 g masla
  • Nadev
  • 300 g orehov
  • preostanek datljeve kreme
  • 150 ml rastlinskega napitka
  • 15 g kakava v prahu
  • 1 čž cimeta
  • Lupinica bio pomaranče
  • Rozine*** – po želji

Priprava

  1. Najprej pripravimo kvasec. Kvas zmešamo s 15 g moke in 30 ml rastlinskega napitka ter postavimo na toplo, da vzhaja.
  2. Medtem pripravimo datljevo kremo tako, da datlje skupaj z vodo s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko pasto.
  3. Indisjki trpotec zmešamo z vodo, da dobimo gosto, želatinasto zmes.
  4. Za testo nato v veliki skledi zmešamo moko in sol. Ko je kvasec vzhajan, ga skupaj z datljevo kremo, indijskim trpotcem in mlačnim rastlinskim napitkom dodamo suhim sestavinam. Testo gnetemo toliko časa, da ni več vidnih suhih sledov moke.
  5. Nato v testo vgnetemo še kokosovo olje (v trdi obliki) ali maslo. Gnetemo približno 10 minut, da dobimo voljno, elastično testo.
  6. Testo položimo v namaščeno skledo ter pokrijemo z vlažno krpo. Pustimo da vzhaja približno 1 uro, oziroma dokler ne naraste na dvojno velikost.
  7. Medtem pripravimo nadev. Orehe zmeljemo (pred tem priporočamo, da jih operete v vroči vodi) ter zmešamo skupaj s preostalo datljevo pasto, kakavom v prahu in rastlinskim napitkom. Masa mora biti mazava.
  8. Ko je testo vzhajalo, ga na rahlo pomokanem prtu razvaljamo na pol cm debelo ter namažemo z nadevom. Po želji potresemo s predhodno namočenimi rozinami.
  9. Zvijemo ter preložimo v namaščen in pomokan pekač, prekrijemo z vlažno krpo ter ponovno pustimo, da vzhaja, približno eno uro, oziroma dokler se volumen ne podvoji.
  10. Ko je testo že skoraj dovolj vzhajano, vklopimo pečico na 180*C, da se segreje. Vzhajano potičko pečemo na tej temperaturi 60 min.
  11. Ko je pečena, jo pustimo, da se 10 minut ohlaja v pekaču, nato jo prevrnemo na rešetko, da se popolnoma ohladi.

Opombe

* Priporočamo uporabo riževega, ovsenega ali mandljevega mleka za Vato in Pitto ter uporabo mandljevega mleka za Kapho. Uporabljen napitek nekoliko vpliva na končno sladkost potičke - če ste bolj sladkosnedi posezite po riževem napitku.

** Indijski trpotec lahko izpustite, vendar se potica nekoliko hitreje izsuši.

*** Če boste uporabili rozine, jih predhodno čez noč namočite v skodelici vode.

7.8.1.2
8
https://madhuravita.si/recipe/orehova-potica/