Orehovo-tahinijevi ajdovčki
Prazniki ne morejo miniti brez sladkih dobrot! Tradicionalni piškoti so lahko zaradi mleka, jajc ter oreščkov precej težki za prebavo, saj vsebujejo več nezdružljivih kombinacij. To lahko povzroči občutek nelagodja v želodcu, zaspanost po jedi in pomanjkanje energije, dolgoročno pa vodi v nastanek Ame oz. toksinov telesu.
Za sladkanje brez slabe vesti (in slabega počutja) preizkusite naše orehovo-tahinijeve ajdovčke brez glutena, rafiniranega sladkorja ali olja. Prepričani smo, da vas bodo navdušili s svojim polnim okusom. Za še več ajurvedsko navdahnjenih receptov za praznično peko, pa si lahko prenesete tudi brezplačno e-knjižico Ajurvedski praznični piškoti.
MadhuraVita
Za 16-20 piškotov
Ajdovčki brez glutena, sladkorja in olja za uživanje v praznikih brez kančka slabe vesti _____________________________________________________________________________________
Letni čas: jesen, zima
Sezona po ajurvedi: Vata
Doše: VP, K zmerno
10 minČas priprave
15 minČas kuhanja/pečenja
25 minSkupni čas

Sestavine
- 100 g (10 žlic) ajdove moke
- 60 g (5 žlic) mletih
- orehov* + 25 g (2 žlici) za okrasitev
- 20 g (1,5 žlice) tahinija
- 1 čž cimeta
- 1 čž pimenta
- ščep soli
- 60 ml javorjevega sirupa
- 1-2 čž marmelade po potrebi (recept spodaj)
- 50 g (5 žlic) suhih češenj ali brusnic**
- 60 ml (4 žlice) vroče vode
Priprava
- Pečico segrejemo na 180*C.
- Suhe češnje ali brusnice namočimo v vroči vodi in pustimo nekaj minut, da se zmehčajo, nato jih zmiksamo s paličnim mešalnikom.
- V srednje veliki skledi zmešamo vse sestavine za piškote. Če se testo drobi, dodamo žličko ali dve marmelade iz suhega sadja.
- Oblikujemo za oreh velike kroglice, jih povaljamo v preostalih mletih orehih in v sredino vtisnemo luknjico, kamor nadevamo marmelado.
- Pečemo 12-15 minut v ogreti pečici.
Opombe
*Priporočamo, da orehe zmeljete sami v multipraktiku, saj tako izločijo več olja in se piškoti lažje oblikujejo. Če imate že mlete orehe, ki so bolj suhi, po potrebi dodajte žličko marmelade več v testo.
**Izberite brusnice slajene z jabolčnim sokom.