Ovsena kaša z bučo

Ovseni kosmiči so eno izmed najbolj priljubljenih živil za zajtrk. Zjutraj se z njimi sladkamo v obliki ovsene kaše, mueslijev ali granole. Na spletu je objavljenih nešteto receptov za njihovo uporabo, od kombinacij ovsene kaše s svežim sadjem in mlekom do uživanja surovih ovsenih kosmičev z jogurtom. Če pustimo domišljiji prosto pot je možnosti resnično neskončno. Vendar pa je ajurveda do kombiniranja živil kar vsepovprek nekoliko zadržana. Zaradi svojih precej različnih lastnosti, nekaterih živil ni dobro uživati skupaj, če želimo poskrbeti za dobro prebavo in vsesplošno dobro počutje. Kombinacijam s svežim sadjem, sploh če so zraven prisotni še mlečni izdelki se je tako bolje izogniti. Prav tako je, predvsem v hladnejšem delu leta, priporočljivo uživati kuhane ovsenih kosmičev, torej ovsene kaše.

Za vas smo tokrat pripravili okusen ajurvedski recept za ovseno kašo, ki je ravno pravšnji za jesensko razvajanje. Uporaba buče se morda komu zdi malce nenavadna, saj nas večina ni navajena uživati zelenjave za zajtrk. Vendar nam lahko zaupate, da v kombinaciji z ovsenim mlekom, orehi in začimbami pričara prav okusen in ravno prav sladek obrok. Če pa si kljub temu želite jutro začeti še malce slajše, lahko čez kašo prelijete žličko medu. Pazite samo, da se kaša pred tem že nekoliko ohladi, saj se med ne sme segrevati nad 40°C. Ajurveda uči, da takrat ne samo izgubi svoje zdravilne lastnosti, temveč postane celo škodljiv za organizem.

Če pa bi se zjutraj raje izognili kuharskim eksperimentom, vas vabimo da preizkusite MadhuraVita BIO ajurvedske mueslije. Na voljo so v štirih različicah, prilagojenih posameznim došam in skrbno upoštevajoč ajurvedska načela kombiniranja živil.

Za 1-2 osebi

Ovsena kaša z bučo

Ovsena kaša je kot nalašč za topel zajtrk v hladnejših dneh. Buča, orehi in izbrane začimbe pa poskrbijo za pravi občutek jeseni na vašem krožniku. ____________________________________________________________________________

Letni čas: Jesen

Sezona po ajurvedi: Vata

Doša: VP, K zmerno

10 minČas priprave

10 minČas kuhanja/pečenja

20 minSkupni čas

Recipe Image

Sestavine

 • 1/2 skodelice ovsenih kosmičev
 • ¼ srednje velike buče maslenke
 • 1 čž cimeta
 • ½ čž kardamoma
 • 1 skodelica ovsenega ali mandljevega mleka
 • 1 skodelica vode
 • Pest orehov

Priprava

 1. Ovsene kosmiče prelijemo z vodo, dodamo cimet in kardamom ter na zmerni temperaturi med občasnim mešanjem kuhamo 7-10 minut, da se kosmiči napnejo. Po potrebi dodamo še malo vode.
 2. Medtem nad soparo skuhamo bučo, ki jo narežemo na majhne koščke. Kuhano bučo pretlačimo s paličnim mešalnikom in ji po potrebi dodamo malce vode. Alternativno lahko ta korak izpustimo in koščke buče skuhamo skupaj z ovsenimi kosmiči.
 3. Orehe na hitro popražimo v ponvici in na grobo nasekljamo.
 4. Ovsene kosmiče postrežemo skupaj z bučno kremo, orehi in prelijemo z ovsenim ali mandljevim mlekom. Po želji po vrhu potresemo še nekaj cimeta.
7.8.1.2
5
https://madhuravita.si/recipe/ovsena-kasa-z-buco/