Regrat po ajurvedsko

Pomlad je v skladu z letnimi ritmi čas za razstrupljanje. V ta namen je priporočljivo uživati večje količine grenkega, trpkega in pekočega okusa, ki ga najdemo predvsem v temno zeleno listnati zelenjavi, kot so kodrolistni ali toskanski ohrovt, blitva in špinača. Tudi narava ponuja obilje divjih užitnih rastlin s temi lastnostmi, iz katerih lahko skuhamo okusno in malce drugačno prilogo.

Regrat, gozdi regrat in čemaž naj se tako namesto v solati znajdejo v loncu, skupaj s špinačo in začimbami. Na prvi pogled morda nekoliko nenavadna jed, ki pa vas bo s svojim okusom zagotovo prepričala, da boste regrat večkrat uživali kuhan! Na ta način je ta sicer precej groba zelenjava tudi nekoliko lažje prebavljiva in bolj primerna za Vata došo, sploh če dodamo nekoliko več olja.  Pitta naj v receptu zmanjša količino česna in čemaža, medtem ko je recept kot nalašč za posameznike s Kapha konstitucijo oz. neravnovesjem.

Za zaokrožen ajurvedski obrok zeleno prilogo ponudimo z osnovnim tridošičnim kitcharijem. Kako enostavno je, z nekaj znanja, slovenske jedi prilagoditi ajurvedskim načelom!

Za 2 osebi

Regrat po ajurvedsko

Tudi slovenska kuhinja je lahko ajurvedska! Divja užitne rastline tokrat namesto v vlogi solate nastopajo kot kuhana priloga, ki se odlično poda k tridošičnemu kitchariju. _______________________________________________________________________________________ Letni čas: Pomlad

Sezona po ajurvedi: Kapha

Doše: VPK

10 minČas priprave

20 minČas kuhanja/pečenja

30 minSkupni čas

Recipe Image

Sestavine

 • 2 pesti špinače (cca. 130 g)
 • 2 pesti regrata (cca. 90 g) ali gozdnega regrata
 • 1 pest čemaža (cca. 60 g)
 • 1 strok česna
 • 1 zvrhana čajna žlička sladkega karija*
 • 1 žlica kokosovega olja
 • ščep soli

Priprava

 1. Česnu odstranimo sredico in ga na drobno nasekljamo.
 2. V posodi segrejemo kokosovo olje in na njem popražimo česen in sladki kari. Pazimo, da česen ne porjavi.
 3. Dodamo (gozdni) regrat in ga na hitro popražimo, nato zalijemo s polovico kozarca vroče vode, pokrijemo ter zmanjšamo ogenj.
 4. Po 10 minutah dodamo špinačo in čemaž, premešamo in po potrebi dodamo še nekaj vode. Kuhamo še nadaljnjih 5-7 minut.
 5. Tik pred koncem solimo.

Opombe

* sladki kari – v terilniku zdrobimo začimbe: kumina, rumena gorčica, triplat, koriander, žajbelj, kurkuma, sladka paprika, komarček, rožmarin, lovor, timijan, ingver ali pa uporabimo že pripravljeno mešanico.

7.8.1.2
11
https://madhuravita.si/recipe/regrat-po-ajurvedsko/