Začinjen bučni puding
Prehodi med letnimi časi so vedno čarobni, sploh ko se poletje počasi prevesi v jesen. Vročina že popušča, v zraku je čutiti dinamično energijo Vate, na vrtu pa še vedno vztrajajo nekateri poletni pridelki, medtem ko lahko istočasno že obiramo sadove zgodnje jeseni.
Začinjen rižev puding s hokaido bučo in cvetovi kapucinke v sebi združuje najboljše kar nam narava ponuja v tem času. Izbrane začimbe pripomorejo k še slajšemu okusu in poskrbijo, da je jed primerna za vse tri doše.
Pri pripravi pudinga bodite pozorni, da se ta ohladi na sobno temperaturo, preden ga osladkate z medom. Le na ta način boste ohranili njegove zdravilne lastnosti. Ajurveda namreč močno odsvetuje segrevanje medu nad 40°C, saj naj bi bil v tem primeru zdravju celo škodljiv.
MadhuraVita
Za 2 osebi
Enostaven rižev puding s hokaido bučo in izbranimi začimbami za ajurvedski pozdrav jeseni.
___________________________________________________________________
Letni čas: Jesen
Sezona po ajurvedi: Vata
Doša: VP, K zmerno
10 minČas priprave
15 minČas kuhanja/pečenja
25 minSkupni čas

Sestavine
- ¼ skodelice arborio riža
- 1 in ¼ skodelice riževega mleka
- 1 skodelica hokaido buče narezane na centimetrske kocke
- ¾ čž cimeta
- ½ čž mletega kardamoma
- 1 čž naribanega svežega ingverja
- 1 – 2 žafranovi nitki,
- Ščepec črnega popra
- Ščepec himalajske soli
- Med
- Cvetovi kapucinke
- Stepena sladka smetana – po želji
Priprava
- Riž operemo pod tekočo vodo. Žafran namočimo v 2 žlicah tople vode.
- Riževo mleko zavremo in mu dodamo riž, hokaido bučo ter ingver. Zmanjšamo ogenj in med občasnim mešanjem kuhamo 15 minut.
- Dodamo še ostale začimbe, dobro premešamo in kuhamo še nadaljnjih 5 – 10 minut, da dobimo kremasto zmes.
- Ohladimo na sobno temperaturo, osladkamo z žličko medu in okrasimo s cvetovi kapucinke, po želji pa lahko dodamo še žlico sladke smetane.