Začinjen bučni puding

Prehodi med letnimi časi so vedno čarobni, sploh ko se poletje počasi prevesi v jesen. Vročina že popušča, v zraku je čutiti dinamično energijo Vate, na vrtu pa še vedno vztrajajo nekateri poletni pridelki, medtem ko lahko istočasno že obiramo sadove zgodnje jeseni.

Začinjen rižev puding s hokaido bučo in cvetovi kapucinke v sebi združuje najboljše kar nam narava ponuja v tem času. Izbrane začimbe pripomorejo k še slajšemu okusu in poskrbijo, da je jed primerna za vse tri doše.

Pri pripravi pudinga bodite pozorni, da se ta ohladi na sobno temperaturo, preden ga osladkate z medom. Le na ta način boste ohranili njegove zdravilne lastnosti. Ajurveda namreč močno odsvetuje segrevanje medu nad 40°C, saj naj bi bil v tem primeru zdravju celo škodljiv.

Za 2 osebi

Začinjen bučni puding

Enostaven rižev puding s hokaido bučo in izbranimi začimbami za ajurvedski pozdrav jeseni.

___________________________________________________________________

Letni čas: Jesen

Sezona po ajurvedi: Vata

Doša: VP, K zmerno

10 minČas priprave

15 minČas kuhanja/pečenja

25 minSkupni čas

Recipe Image

Sestavine

  • ¼ skodelice arborio riža
  • 1 in ¼ skodelice riževega mleka
  • 1 skodelica hokaido buče narezane na centimetrske kocke
  • ¾ čž cimeta
  • ½ čž mletega kardamoma
  • 1 čž naribanega svežega ingverja
  • 1 – 2 žafranovi nitki,
  • Ščepec črnega popra
  • Ščepec himalajske soli
  • Med
  • Cvetovi kapucinke
  • Stepena sladka smetana – po želji

Priprava

  1. Riž operemo pod tekočo vodo. Žafran namočimo v 2 žlicah tople vode.
  2. Riževo mleko zavremo in mu dodamo riž, hokaido bučo ter ingver. Zmanjšamo ogenj in med občasnim mešanjem kuhamo 15 minut.
  3. Dodamo še ostale začimbe, dobro premešamo in kuhamo še nadaljnjih 5 – 10 minut, da dobimo kremasto zmes.
  4. Ohladimo na sobno temperaturo, osladkamo z žličko medu in okrasimo s cvetovi kapucinke, po želji pa lahko dodamo še žlico sladke smetane.
7.8.1.2
2
https://madhuravita.si/recipe/zacinjen-bucni-puding/