Zelena juhica iz divjih rastlin
Še en odličen spomladanski recept iz sestavin, ki jih lahko najdemo na bližnjem travniku! Ajurveda poudarja pomen lokalne in sezonske hrane pri doseganju došičnega ravnovesja. Vsem dobro poznani regrat po ajurvedskih načelih raje skuhajmo, saj bo tako precej lažje prebavljiv, v kombinaciji s koprivami in porom pa tudi nadvse okusna in zdrava večerja ali lahko kosilo. Vata naj receptu doda malce več gheeja ali olja, Pitta pa naj zmanjša količino česna.
MadhuraVita
Za 2 osebi
Spomladanska juhica iz divjih rastlin! Ajurvedska jed s sestavinami, ki jih najdemo na bližnjem travniku. _______________________________________________________________________________________ Letni čas: Pomlad
Sezona po ajurvedi: Kapha
Doša: VPK
10 minČas priprave
20 minČas kuhanja/pečenja
30 minSkupni čas

Sestavine
- 4 pesti regrata
- 2 pest kopriv
- 1 strok česna
- ½ pora – beli del
- 1 čž sladkega karija
- Sol
- 1 žlica gheeja ali sončničnega olja
- drobnjakovi cvetovi, konopljina semena, peteršilj ali koriander
Priprava
- Zelenjavo operemo. Česnu odstranimo sredico in ga na drobno nasekljamo. Por narežemo na kolobarje.
- V širši posodi segrejemo ghee, na njem na hitro popražimo česen in začimbe, pri tem pazimo, da česen ne porjavi.
- Dodamo por, regrat in koprive. Pražimo 2-3 minute, nato zalijemo s kozarcem vode.
- Pokrijemo in kuhamo 15 minut. Po potrebi dodamo še malo vode (če želimo, da bo juha bolj redka).
- Zelenjavo s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega, da dobimo gosto juho.
- Postrežemo s konopljinimi semeni, drobnjakovimi cvetovi in peteršiljem ali koriandrom
Opombe
* sladki kari – v terilniku zdrobimo začimbe: kumina, rumena gorčica, triplat, koriander, žajbelj, kurkuma, sladka paprika, komarček, rožmarin, lovor, timijan, ingver ali pa uporabimo že pripravljeno mešanico.