Testenine z avokadom

Poletje je čas za lahke, hitre in enostavne, a nikakor dolgočasne jedi! V tem obdobju je priporočljivo prilagoditi prehrano in življenjski slog tako, da bomo lažje prenašali poletno vročino. To pomeni uživaje hrane, ki telo hladi, pa tudi izogibanje dodatnim virom toplote. Ker dolgotrajno kuhanje dodatno ogreva prostor (in s tem naše telo), smo tokrat za vas pripravili recept za kosilo, ki zahteva zgolj 15 minut.

Kremne testenine z avokadom in svežimi zelišči so kot nalašč za lahko poletno kosilo. Avokado in limeta telo ohladila in nas osvežita. Posezite po polnozrnatih pšeničnih testeninah (brez jajc, ta namreč vznemirjajo Pitto) ali pa testeninah iz rjavega riža, te so boljša izbira za Kapho.

Za 2 osebi

Testenine z avokadom

Osvežilne testenine z avokadom za hitro in okusno poletno kosilo. Sveža zelišča, limeta in črni poper izboljšajo okus te preproste polivke, hkrati pa poskrbijo za dobro prebavo. _______________________________________________________________________________ Letni čas: Poletje

Sezona po ajurvedi: Pitta

Doše: VP, K zmerno**

5 minČas priprave

10 minČas kuhanja/pečenja

15 minSkupni čas

Recipe Image

Sestavine

 • 160-180 g testenin (polnozrnatih pšeničnih ali iz rjavega riža)*
 • 1 velik ali 2 majhna avokada
 • Šopek drobnjaka
 • Pest bazilike
 • Črni poper
 • Sol (za kuhanje testenin)
 • 1 limeta

Priprava

 1. Testenine skuhajte po navodilih na embalaži.
 2. Za avokadovo polivko s paličnim mešalnikom zmiksajte avokado, limetin sok in žlico do dve vode.
 3. Zelišča operite in drobnjak nasekljajte.
 4. Kuhane testenine odcedite, splaknite z mlačno vodo in prelijte z avokadovo polivko. Vmešajte drobnjak in nekaj črnega popra.
 5. Postrezite z lističi bazilike in uživajte!

Opombe

*Testenine iz rjavega riža ne vsebujejo glutena in so dobra izbira za tiste s preobčutljivostjo. Ajurveda sicer ne odsvetuje izogibanja glutena po nepotrebnem. Več si lahko preberete v članku Ajurveda in gluten

** Tisti s prevladujočo Kapha konstitucijo naj izberejo testenine iz rjavega riža, dodajo pa naj tudi več črnega popra.

7.8.1.2
18
https://madhuravita.si/recipe/testenine-z-avokadom/