Velikonočna gnezdeca brez kvasa
Sladka in slana gnezdeca in ptički za veliko noč
Malce drugačen velikonočni recept! Čeprav je potica tradicionalna slovenska jed ob vseh večjih praznikih, pa vam tokrat predstavljamo enostaven in hiter recept, ki je kot nalašč za družinsko druženje in ustvarjanje v kuhinji.
Kljub temu, da podobni recepti ponavadi vsebujejo kvas, smo tokrat uporabili kar vinski kamen. Ne samo, da se izognemo dolgemu čakanju, gnezdeca (in ptički) so tako celo nekoliko lažje prebavljivi. Ajurveda namreč odsvetuje prepogosto uživanje kvašenih izdelkov, saj so ti težje prebavljivi in lahko tistim s šibkejšim prebavnim ognjem povzročajo težave kot so bolečine v trebuhu, napenjanje in utrujenost po jedi.
Zato je recept za testo brez kvasa kot nalašč za lahkotne praznike! Ker ajurveda zagovarja pomen lokalne hrane smo vključili tudi dve tipično slovenski sestavini: pehtran za sladka in čemaž za slana gnezdeca. Katera so vam ljubša?
[mpprecipe-recipe:14]